Sollicitatiebrieven en cv: tips

Het schrijven van een sollicitatiebrief of het opstellen van een CV is niet eenvoudig. Hier vind je een aantal tips voor het schrijven van jouw eigen brief.

CV

Een goed CV is belangrijk wanneer je gaat solliciteren. Start met een basis CV en pas deze telkens aan naar de vragen van de werkgever. Door het lezen van jouw CV moet een werkgever overeenkomsten zien met wat hij heeft beschreven in de vacaturetekst. Het CV is maximaal twee A4 groot. Zet altijd je laatste opleiding en baan bovenaan en werk op chronologische volgorde verder terug in de tijd. De werkgever ziet op deze manier snel wat je laatste opleiding en werkervaring is. De ervaring die je hebt opgedaan tijdens je werk, is voor een werkgever vaak het belangrijkst.

Sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief helpt om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Met alleen een goede sollicitatiebrief ben je er echter nog niet. Werkgevers hechten namelijk veel waarde aan de inhoud van je CV. Het is belangrijk dat jouw werkervaring en opleidingen aansluiten bij de inhoud van de functie waar je op solliciteert. De brief is jouw visitekaartje. Jij laat hiermee zien dat je gemotiveerd bent.

Je kunt met een brief reageren op een openstaande vacature, maar ook als er geen vacatures zijn kun je een bedrijf aanschrijven doormiddel van een open sollicitatie. Iedere brief is persoonlijk en daardoor anders. Wel bestaat een goede sollicitatiebrief uit een aantal vaste onderdelen. Het belangrijkste is de beschrijving van jouw motivatie voor de baan en jouw sterke eigenschappen. Schrijf een korte, maar zakelijke tekst en geef de brief een verzorgde uitstraling.

Ben je op zoek naar werk? Dan is een goede sollicitatiebrief en een up-to-date CV erg belangrijk. Op de website van UWV vind je onder de kop 'solliciteren' voorbeelden van sollicitatiebrieven en een CV.