Tips schrijven sollicitatiebrief en CV

Het schrijven van een sollicitatiebrief of het opstellen van een CV is niet eenvoudig. Hier vindt u een aantal tips voor het schrijven van uw eigen brief.

CV

Een goed CV is belangrijk wanneer u gaat solliciteren. Start met een basis CV en pas deze telkens aan naar de vragen van de werkgever. Door het lezen van uw CV moet een werkgever overeenkomsten zien met wat hij heeft beschreven in de vacaturetekst. Het CV is maximaal twee A4 groot. Zet altijd uw laatste opleiding en baan bovenaan en werk op chronologische volgorde verder terug in de tijd. De werkgever ziet op deze manier snel wat uw laatste opleiding en werkervaring is. De ervaring die u heeft opgedaan tijdens uw werk, is voor een werkgever vaak het belangrijkst.

Sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief helpt om uzelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Met alleen een goede sollicitatiebrief bent u er echter nog niet. Werkgevers hechten namelijk veel waarde aan de inhoud van uw CV. Het is belangrijk dat uw werkervaring en opleidingen aansluiten bij de inhoud van de functie waar u op solliciteert. De brief is uw visitekaartje. U laat hiermee zien dat u gemotiveerd bent.

U kunt met een brief reageren op een openstaande vacature, maar ook als er geen vacatures zijn kunt u een bedrijf aanschrijven doormiddel van een open sollicitatie. Iedere brief is persoonlijk en daardoor anders. Wel bestaat een goede sollicitatiebrief uit een aantal vaste onderdelen. Het belangrijkste is de beschrijving van uw motivatie voor de baan en uw sterke eigenschappen. Schrijf een korte, maar zakelijke tekst en geef de brief een verzorgde uitstraling.

Bent u op zoek naar werk? Dan is een goede sollicitatiebrief en een up-to-date CV erg belangrijk. Op de website van UWV vindt u onder de kop solliciteren voorbeelden van sollicitatiebrieven en een CV.