Maureen en Wereldbakker Wijnand al 10 jaar een match

16-06-2025

Precies 10 jaar geleden is Maureen gestart bij Wereldbakker Wijnand in Laren (Gelderland): ‘Bij de start was het best spannend, vind ik het leuk en kan ik het allemaal…nu wil ik niet meer weg! Ik ben hier zo op mijn plek.’ In de kantine nemen eigenaar Wijnand Stegeman en Maureen de tijd om te vertellen over hun samenwerking. Maar ook collega’s schuiven tijdens de pauze aan om even een boterham, uiteraard versgebakken uit eigen bakkerij, te eten.

Het begin

Wereldbakker Wijnand is 1996 aan de dorpskern in Laren gestart. ‘Om precies te zijn aan de overkant, schuin tegenover. Na 3 jaar groeide we daar letterlijk uit onze voegen en zijn we verhuisd naar de huidige locatie. Die inmiddels ook verbouwd en uitgebreid is. Ook hier groeien we langzamerhand uit. Gelukkig kregen we de mogelijkheid om een bedrijfspand naast onze woning te bouwen. Een mooie opslag- en bedrijfshal.’

Van alle broden verzamelen tot bonbons inpakken

‘Aan het begin ben ik met minder uren gestart. Eerst hebben we samen gekeken wat mogelijk was. Gaandeweg leerde ik steeds meer, waardoor ik ook meer zelfvertrouwen kreeg. Nu werk ik 32 per week. ’s Ochtend begin ik vaak met het verzamelen van bestellingen die we klaar maken voor onze klanten. Maar ik help ook de bakkers of op de afdeling waar we chocola maken om bonbons in te pakken. Of ik help bij de patisserie-afdeling. Leuk om te vertellen, is dat het Valentijnsgebakje, oftewel het ‘Hartgebakje’ nu vast opgenomen is in het assortiment. Ik vind dat een lekker gebakje en nog leuker om te helpen bij het maken.’

Rudi, het racevarken

Tijdens de pauze, waar steeds meer collega’s van Maureen aanschuiven, om even energie op te doen met een boterham met minimaal beleg. ‘Brood is geen vervoersmiddel voor beleg…je moet het brood proeven’, aldus Wijnand. Al genietend van het verse brood komen ook de verhalen over Maureen op gang. Onder andere haar bijnaam, namelijk ‘Rudi, het racevarken’. Collega’s spreken hun waardering uit: ‘Voor Maureen is niks te gek, ze pakt alles aan. Ze helpt de bakkers of springt bij in de winkel om aan te vullen, alles is mogelijk.’

Koningsdag = oranje tompoucestijd

‘Voor Koningsdag heb ik ook ’s nachts de bakkers in de bedrijfshal geholpen bij het maken van oranje tompouces. Want die vlogen echt over de toonbank voor Koningsdag. Dat vind ik ook geweldig om te doen. In december help ik ook altijd met het bakken van onder andere oliebollen.’

Dorpsbakker met wereldmentaliteit

Wijnand is nieuwsgierig naar innovaties en duurzame aanpak van het bakkersvak en deelt graag zijn kennis met collega-bakkers: ‘Door vakkennis met elkaar te delen, wordt je samen sterker. Met als resultaat dat we onze producten duurzamer en lekkerder maken voor onze klanten. Maar ook op financieel vlak, bijvoorbeeld qua inkoop, deel ik graag mijn kennis. Een kijkje in de keuken bij een collega-bakker of andersom -ook in het buitenland-  werkt echt inspirerend.’ Aan de lunchtafel kwamen ook de verhalen los over de klanten die uit alle windstreken komen voor het brood uit Laren. ‘Dat klopt, de (klanten-)kring om Laren wordt steeds groter.’

Duurzaam en inclusief ondernemen 

‘We werken met eerlijke en zoveel mogelijk eigen grondstoffen voor de origineelste en lekkerste producten. Dat doen we met passie samen met 36 collega’s. We staan sociaal klaar voor elkaar én onze klanten. Dat zie je en dat proef je’, aldus een trotse wereldbakker Wijnand. Ook op het gebied van zijn personeelsbeleid denkt en doet Wijnand inclusief: ‘Iedereen verdient een fijne werkplek en daar zet ik me en alle collega’s voorin. En als dat betekent dat iemand soms aan het begin of tussendoor een extra steuntje in de rug nodig heeft, doen we dat graag! En als we vragen hebben over begeleiding of regelingen kunnen altijd bij Jetske, ons contactpersoon bij GelreWerkt! terecht.’ 

Net als Maureen op zoek naar passend werk? Neem dan contact met ons via contact@gelrewerkt.nl of 0575 - 595 700. Dan zetten we samen in op een baan die past. Of als werkgever uw personeelsbestand duurzaam uitbreiden? Neem dan contact op met één van onze accountmanagers. Zij helpen u graag!